Johannesjuhlat, Johannes-Seura ry:n 70 vuotisjuhla Liedossa 3.8.2019.

Johannes-Seura on järjestänyt vuotuiset Johannesjuhlat kesästä 1950 alkaen. Jo sitä ennen oli toteutettu useita vastaavia kesäjuhlia. Johannesjuhlien varsin vakiintunut ajankohta oli aluksi heinäkuun kolmas viikonvaihde, ja vuosikymmenten ajan ne toteutettiin kaksipäiväisinä. Juhlapaikka on vakaasti kiertänyt alkuperäisissä sijoituskunnissa, Paimiossa, Piikkiössä ja Liedossa vuorollaan. Sunnuntain päiväjuhlille on enimmillään kokoontunut 2000 johannekselaista puhumaan ja kuulemaan, kokemaan ja näkemään. Viime vuosina vastaava osallistujien määrä on noin 600-700. Juhlien mittakaavaa kasvattaa nykyään sisällön monipuolistuminen, kun osallistujat voivat valita ohjelmaansa myös sukuseurojen ja kylien kokouksista, virallisista vuosikokouksista, hartaustilaisuuksista tai näyttelyistä. Juhlien toteuttaminen on aina merkinnyt mittavaa talkooponnistusta ja yhteishengen näyttöä.

Koronavuosien tauko

Vuonna 2020 Johannes-Seuran johtokunta päätyi noudattamaan Karjalan Liiton esimerkkiä, ja juhlat jäivät pitämättä koronaepidemian vuoksi. Samasta syystä jäivät juhlat seuraavanakin vuonna perinteiseen tapaan juhlimatta, mutta seura päätti tarjota vaihtoehdoksi omatoimisen, henkilökohtaisen juhlimisen. Eri tahoilla järjestettiinkin omia muistelu- tai juhlatapahtumia perhepiirissä, sukujen tapahtumina tai naapureiden kesken. Näissä leivottiin ja kokattiin karjalaisittain, esiteltiin vanhoja valokuvia, kerrottiin johannekselaismuistoja, nostettiin salkoon Suomen lippu tai Johannes-viiri, laulettiin Johanneslaulu, muisteltiin murretta, käytiin tapaamassa tuttavaa tai sukulaista, kudottiin Johannes-sukat pukin konttiin tai ideoitiin jotain aivan erilaista Johanneksen merkeissä. Hyvä talkoo- ja yhteishenki oli näiden omatoimistenkin juhlien perusta.

Johannesjuhlat Liedossa 29.7.2023

Heinäkuun lopulla kokoontuivat entisen Johanneksen pitäjän asukkaat ja heidän jälkeläisensä taas tuttuun tapaan viettämään Johannesjuhlia. Johannekselaisen elokuun numerossa on kuvia ja tarinaa juhlilta ja myös juhlapuheet luettavissa. Seuran edellinen puheenjohtaja Janne Aso esitti jo vuonna 2019 Piikkiössä haasteen Johannesjuhliin osallistuville: "Seuraaviin juhliin tuokaa kaikki mukananne seuraavan tai vielä mieluummin sitä seuraavan polven Johannekselaisten jälkeläinen!" Näin saamme siirrettyä perinnettä eteenpäin ja herätämme nuorempienkin kiinnostuksen esi-isien ja -äitien kotiseutuun. Yli seitsemän vuosikymmentä jatkunut mielenkiintoinen ja antoisa seuratoiminta pysyisi näin elinvoimaisena vanhempien jäsenien ikääntyessä.