Teoksen kirjoittajaneuvottelut ovat loppusuoralla. Tavoitteena on arviolta 300-sivuinen teos, joka valmistuisi vuonna 2024 osana seuran perustamisen 75-vuotistapahtumia.

kirjahanke
Tuleva teos käsittelee asutustoimintaa johannekselaisten virallisissa sijoituskunnissa.

Teos käsittelee asutustoimintaa johannekselaisten virallisissa sijoituskunnissa Paimiossa, Piikkiössä, Liedossa sekä Kaarinassa mukaan lukien Kuusiston alue, joka oli vielä itsenäinen kunta 1940-luvun puolivälissä. Tämä ei kuitenkaan kata koko kuvaa. Johannekselaisille kaavailtiin uusia asuinsijoja jo varsin pian talvisodan jälkeen Porin seudulle. Siirtokarjalaisia tiloja ehdittiin muodostaa ja ainakin osa niistä pysyi uutena kotina. Johannekselaiset ovat myös tehneet omia ratkaisuja eli hankkineet kotinsa tai maatilansa vapailla kaupoilla. Niitä on tehty virallisten sijoituskuntien alueella tai yhtä hyvin muissa maakunnissa. Kaiken kattavaa tietoa tuskin on saatavissa, mutta hyvät esimerkitkin kertovat tilanteesta. Tähän kaikkeen tuleva teos pureutuu aikaraamina jakso vuodesta 1940 vuoteen 1952, johon mennessä tilat ja tontit kaikkine viivytyksineenkin oli otettu haltuun.

Osallistu kirjahankkeen toteutukseen talven ja kevään 2023 aikana

Julkaisutoimikunta tarvitsee apua arjen tietojen sekä muistikuvien hankkimisessa tai rakentamiskuvien ja vastaavien työkuvien löytämiseksi ajanjaksolta 1940–1952. Yhtä arvokkaita ovat kirjalliset dokumentit noilta vuosilta. Sukujen albumeista sekä suvun hallussa edelleen olevilta tiloilta tai rintamamiestaloista voi löytyä tällaista materiaalia. Suuret ikäluokatkin ovat ehtineet jo rakentamisen todistajiksi ja kerrotun kuulijoiksi.
 
Toimikunta julistaa vapaamuotoisen kirjoituskilpailun ja aineistonkeruuhankkeen, jonka keskeisenä aineksena voivat olla omat muistikuvat, suvun piirissä muistiinmerkitty haastattelutieto tai yhtä hyvin ei-karjalaisen naapurin muistitieto. Tärkeimpänä pohja-aineistona voivat myös olla kuvat ja dokumentit. Tällaisen aineiston toimittamiselle on ensi vaiheessa tavoiteaika 31.5.2023 mennessä seuran toimiston tai julkaisutoimikunnan jäsenten kautta. Ja jäseniltä voi aina kysyä lisää kirjahankkeesta tai aineistotarpeista